Trendejä ja tärppejä

Tälle sivulle keräsimme messujen aikana ja vielä niiden jälkeenkin tärppejä, jotka itselle jäivät mieleen tämän vuotisen tapahtuman uutuuksina ja kiinnostavina nostoina.

Ennakkoon ajatellen meillä on haussa mm. seuraavaa:
  • ohjelmointiin ja sen opetukseen liittyvät uudet innovaatiot
  • VR-maailma sekä 360-mahdollisuudet
  • kosketustauluteknologian uudet trendit
  • oppimisen tilojen kalustukseen liittyvät ratkaisut
  • laitevaunut, latausjärjestelmät sekä säilytysjärjestelmät

No mitä sitten jäi erityisesti mieleen?


MAKER-kulttuuri ja ohjelmointi
Yleisenä huomiona voisi todeta, että tänä vuonna isona trendinä oli MAKER-kulttuuri, eli oppilaan aktiivinen rooli tekijänä ja kokeilijana. Viime vuonna lanseerattu Micro:BIT oli saanut ympärilleen hurjan määrän oheistuotteita ja kehittelyjä.

Moni tuotteista tuntui omaan silmään vähän sellaiselta askartelulta, mutta joukossa oli myös erinomaisen hyviä ideoita, joita kyllä voidaan omaankin kouluun tuoda (esim. Sphero-robottien vedessä toimivat sovellukset). Ohjelmointi oli kokonaisuudessaankin se iso juttu, erilaiset oheisaitteet, robotit (mm. Sphero) ja yksinkertaiset ohjelmoitavat piirilevyt ovat kovassa kasvussa.

Myös 3D-tulostus ja 3D-mallintaminen olivat edelleen vahvasti esillä. HP:llä oli esillä mielenkiintoinen dokumenttikameran kaltainen laite, jonka alla pyöriteltiin mallinnettavaa pientä tavaraa/laitetta ja Moskovan osastolla pääsi tekemään jopa 3D-mallinnoksen itsestään ja kouluttautumaan Kosmonautiksi ;-)

VR-lasit ja VR/AR-maailmat
VR-maailman tarjonta oli laajentunut, mutta uusia suuria mullistuksia ei ollut tänä vuonna tarjolla. Ehkä kyse on siitä, että nyt ne viime vuonna vielä puolivalmiit sovellukset ja tekniikka oli saatu hiotuksia kunnolla toimintaan ja vasta nyt päästään ihan oikeasti asiassa etenemään laajemmin. Tuliaisena saatiinkin muutamat VR-lasit matkaan mukaan (Class VR ständiltä).

Kosketustauluteknologia
Kosketustaulut ovat nyt lopulta ajaneet rajusti tykkien ohi. Laitteiden peruskoko on kasvanut 86-tuumaan ja kaikki taulut tukevat monikosketusta. Itseasiassa erot syntyvät nyt enemmänkin softasta ja käyttöliittymästä - itse paneelit tuntuvat kaikki olevan erittäin hienoja ja kuva terävä. Omaa koulua ajatellen nousi kyllä mieleen se, että Newlinen Android on puutteellinen ja messuilta saatujen kokemuksien perusteella esimerkiksi Cleverin ja C-touchin sovelluksissa olisi enemmän käyttöarvoa. Tätä täytyy pöyhiä myöhemmin lisää - jospa vaikka muuten erinomaiseen Newlineen saisi sovellukset toisaalta paremmin toimivina.


Tila- ja kalusteratkaisut
Esillä ei ollut montaa kalustetoimittajaa, mutta erityisenä tärppinä mieleen jäi Mirplay ZTtool. Tällaiset haluaisimme omalle koululle! Suomessa ei vielä ole myyntiedustajaa ko. tuotteelle, mutta lupasivat lähettää tarjouksen ja lisätietoja. Yksittäinen pöytä/istuin maksoi vain luokkaa 15 euroa ja kesti rajunnäköistä päälläpomppimista. Tällaisella yksinkertaisella innovaatiolla opiskelupiste voi olla melkein missä vaan!


Laitevaunut ja latausjärjestelmät
Näissä on tapahtunut paljon uutta! Vaihtoehtojen kirjo on suuri ja valinnanvaraa on nyt joka lähtöön. Hinnat ovat edelleen aika korkeita, mutta pikkuhiljaa suunta on oikea. Edelleen erityisesti  Lock 'n charge tarjoaa erinomaisia tuotteita koko kirjoa tutkiessa. Oman koulun näkökulmasta tablettikorit, seinälataustelineet ja muutkin tuollaiset pienemmät yksiköt olivat kiintoisia.